Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitimimizin içerisinde bulunan önemli bir konudan bahsedelim bu yazımızda.Yeni bir güne gözlerimizi açtığımız anda bile konuşma ihtiyacı duyarız, bu sebeple ‘Günaydın’ temennileri insanların iletişime girmelerindeki en önemli adımlardan bir tanesi haline gelmiştir. Gözlerimizi açtığımız andan başlayarak gün sonu gözlerimizi kapatana kadar geçen sürede ise bu konuşma ihtiyacı hep varlığını hissettirmektedir. Çünkü konuşma aslında var olma sebeplerimizin arasındaki en etkili unsurdur.
Bizi var eden unsur olarak nitelendiriyoruz; kendimizi doğru ifade edebildiğimiz zaman, anlaşılır bir insan olduğumuzu düşündüğümüz zaman var olduğumuzu hissederiz. Hayatımızda bu denli önemli yer alan dil ve konuşma da meydana gelen bir bozukluk ise baştan sona her şeyimizi etkileyebilmektedir. Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitimimiz de tam da bu noktada devreye girerek insanlarımızı bilinçlendirmektedir.
Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitimi ile dil ve konuşma bozukluklarını tanıyabilecek, türlerini bilecek ve belirtiler ile teşhisi koyabileceklerdir. Eğitim sonrasında alınan Dil ve Konuşma Bozuklukları Sertifikası ile yetkilere sahip olacaktır. Peki bu dil ve konuşma bozuklukları türleri nelerdir?
- Artikülasyon ve fonolojik bozukluklar: Seslerin eksik ve yanlış telaffuz edilmesidir. Anatomik -fizyolojik bozukluklar, nörolojik bozukluklar ve işitme engeli gibi sorunlardan dolayı ortaya çıkabilir.
- Kekemelik: Sözcüklerin tekrarlanması, tıkanma, duraklama, heceleri uzatarak konuşma, spazmlar ve araya ses, hece sokmalar gibi nedenlerden dolayı konuşmanın akıcılığının engellenmesidir.
- Ses bozukluğu: Sesin kalite ve şiddetinin ayarlanamaması yani sesin tizlik, yükseklik, esneklik ve kalitesinde aynı yaş, cinsiyet ve kültür grubundaki bireylere göre alışılmıştan farklı sapmalardır.
- Motor konuşma bozukluğu: Merkezi sinir sisteminin hasara uğraması sonucu ortaya çıkan konuşma bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Dilin sözel anlama, konuşma, okuma ve yazma bileşenlerinden bir ya da bir kaçında sorunlar oluşabilir.
- Dizartri: Yüzdeki sorunlar nedeniyle kelimelerin artikülasyonunda ki bozukluk ve güçlüklerdir.
- Apraksi: Konuşmanın programlanmasına ilişkin, sözcükleri üretmek ve istemli kas hareketlerini sağlayabilmek için gerekli motor beceriyi gerçekleştirememek. Beynin konuşma /ses bilgisi hasarıdır.
Dil ve Konuşma Bozuklukları Belirtileri
- Yaşıtlarına göre daha az gelişim gösterme
- Konuşma yaşına geldiği halde konuşmaya başlamama yada güçlük çekme
- Tek kelime ya da işaretle iletişim kurmaya çalışma
- Cümle kurmada güçlük çekilmesi
- Kekeleme
- Konuşma seslerinin bazılarını söylememe
- Kısık ya da farklı ses tonuyla konuşma
- Anlaşılmaz düzeyde hızlı konuşma
- Sesleri, heceleri yutma
- Karşısındaki bireyi rahatsız edecek ölçüde sesler üretilmesi
- Kelime haznesinin dar olması
- Ses veya hecelerin yutarak konuşulması
- Sözcükleri ağızda geveleme
Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitimi ile tüm bu belirtiler farkedilebilir.
Sizler de online dil ve konuşma bozuklukları sertifika programımıza dahil olabilirsiniz…
Online Dil ve Konuşma Bozuklukları Sertifika Programı hakkında detaylı bilgi almak için 0530 354 96 66 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz..