Yüzümüzde toplamda 43 adet kas ve 10.000 adet yüz ifadesinden oluşmakta. Ancak bunların 7 tanesi evrensel duyu organlarıdır. Evrensel duyu organları; mutluluk, korku, üzüntü, tiksinti, şaşkınlık, kınama, kızgınlıktır. Duygular bizlere pek çok sayıda kolaylıklar sağlar. Duygusal yönlü beynimiz, hayatımızda ki seçenekleri değerlendirirken, bir takım seçenekleri eler ve hızlı karar almamızı sağlar. Aynı zamanda duygularımız; kendimizi en doğru şekilde ifade edebilmemizi, iletişim kurabilmemizi, problemleri kolayca çözebilmemizi ve farkındalık kazanmamızı sağlar. Duygu Odaklı Terapi Eğitimi, üç farklı alana ayrılır. Bunlar; araçsal, birincil ve ikincil duygulardır. Kişinin duyguları hissetmesi, en uygun duygu odaklı terapi eğitimi ile sağlanır. İkincil duyguların örtbas edilerek birincil duygulara eriştiğinde olayların çözüme daha kolay ulaştığını fark eder ve bireye farkındalık sağlamış oluruz. Bununla beraber bastırılmış bir öfke ve üzüntü benzeri duygular da bireye, Duygu Odaklı Terapi Eğitimi sayesinde yaşatılır. Negatif hissedilen duygular yok edilerek yerine pozitif duygular geçer. Yani negatif duyguya ulaşır ve negatif duygudan uzaklaşarak pozitif duygu hissedilmeye başlanır.
En iyi Duygu Odaklı Terapi Eğitimİ sıklıkla aile içi sorunlarda kullanılır. Bunların yanı sıra; çocuğu olan çiftlerin, çocuklarının duygularını ifade edebilmesine yardımcı olabilmek için de kullanılır. Örneğin çocuğunuz kızgınlık hissediyor ise, çocuğunuzun bu duyguyu yaşamasını fırsat olarak adlandırarak çocuğunuz ile samimi bir iletişim kurmalısınız. Çocuk, kızgınlık, öfke yada hangi duyguyu yaşıyorsa yaşasın, o duygunun farkına varmalı ve kabul etmeliyiz. Daha sonrasında da empati yapmalıyız. Bu işlemleri uygulayarak, çocuğumuzun duygusunu kelimeler yardımıyla ifade edebilmesine yardımcı olmalıyız.
Duygu Odaklı Terapi Sertifika Programının İçerikleri Nelerdir?
- 1. Modül:
- Ortaya çıkışı ve gelişim süreci,
- Diğer Kuramlar İle Duygu Odaklı Terapinin Karşılaştırılması,
- Duygu kuramı hakkında bilgilendirme,
- Duygu şemaları,
- Duygu Türleri,
- Duygu süreçleri,
- Duyguların düzenlenmesi,
- Duygu Odaklı Psikoterapi süreci,
- Duygu Odaklı Terapistin tepkisi ve müdahalesi,
- Terapötik ilişki,
- Duygusal deneyimlere ulaşma, danışanın duygusal tepkilerine bağlı kendilik yapılanmasını yeniden formüle etmek,
- Danışanın, kendi ve çevresi ile etkileşimlerini yeniden düzenlemesi,
- 2. Modül:
- Vaka formülasyonu,
- Duygu Odaklı Terapinin evreleri,
- Çatışmalı ve tamamlanmamış işlerde Duygu Odaklı Teknikleri,
- Çalıştığı duygusal problemler,
- Bireysel terapilerde kullanımı,
- Üzüntü, öfke, utanç, korku ve kaygı duygularına bakış,
- Terapinin çift terapilerinde kullanımı,
Duygu Odaklı Terapi Sertifikası programına katılmak için 0530 354 96 66 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir ya da yada aşağıdaki eğitim linkimize tıklayarak eğitime dahil olabilirsiniz.